sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Askelia ja askelia ja askelia


Tämä kaunis ja lämmin sunnuntaipäivä kului Pietarhovissa, joka on noin 30 kilometriä Pietarista länteen Suomenlahden etelärannikolla. Sinne toki mentiin metrolla ja marstrutkalla (pikkubussi), mutta tehtiinpä siinä vaihdon kohdalla turha kävely korttelin ympäri, kun ei huomattu bussipysäkkejä, vaan lähdettiin vaan muiden ihmisten perään. Takaisin palattiin Eremitaasin huudeille kantosiipialuksella, sieltä käveltiin etsimään ruokapaikkaa Gostinyi Dvorin lähelle. Pelmenisuunnitelma kariutui, koska ko. ravintolassa oli yksityistilaisuus. Syötiin lähikahvilassa kaalikeittoa, borssia, pelmeneitä ja kanaa ja vihanneksia.
Yläkuvassa on Pietarhovin Suuri palatsi. Ei menty mihinkään sisälle, vaan rapattiin ihanassa puistossa neljä tuntia. Välillä toki istahdettiin.



Marlin palatsin takana oli koristealtaita ja niiden välissä säteittäin näitä käytäviä.

Kierros on tehty, eli tässä olen suurten suihkulähteitten toisella puolella. Tämä paikka oli kyllä kaunis ja käymisen arvoinen. Suihkulähteitä on kymmeniä, on italialaista ja ranskalaista ja vaikka mitä tyyliä, on pyramidin muotoista ja katselijat kastelevaa. Pietari Suuri rakennutti tämän kokonaisuuden sen kunniaksi, kun voitti Ruotsin Pultavan taistelussa 1717 tai jotain. Sitten se käväisi Versailles'ssa ja halusi tehdä kesämökistään vielä hienomman. Vesi suihkulähteisiin tulee 24 kilometrin päästä kukkuloilta ja virtaa Suomenlahteen.

Eilen me rampattiin Vasilinsaaren kärjessä eli Strelkassa, jossa on mm. yliopisto ja tiedeakatemia ja merisotamuseo ja vanhaa Pietaria. Käytiin luonnontieteellisessä museossa katsomassa maailman suurin mammuttikokoelma sekä Mensikovin palatsissa. Mensikov oli Petteri Kookkaan kamu, joka huolehti Pietarin rakennustöistä ja sai ystiltään lahjaksi Vasilinsaaren. Mensse oli alkujaan tallipoika ja yleni sitten Pietarin ensimmäiseksi kuvernööriksi. Mutta se oli ahne ja krumeluurihakuinen, ja lopulta se sitten kavalsi kaupungin kassasta rahaa - tai se oli ainakin kai tekosyy Siperiaan karkoitukselle. Pänsä se sai pitää, kun oli sattumoisin läheinen suhde Petterin vaimoon...

Illalla yritettiin syömään bluesbaariin, muttei mahduttu enää sisään, mutta tulipa käytyä iltakävelyllä.



perjantai 14. kesäkuuta 2013

Patikointia Pietarissa

Perjantaiaamuna Smolnassa. 
Joka aamu kävellään ensin noin 10 minuuttia metrolle, sitten taas metrolta Smolnaan 20-25 minuuttia, ja yleensä iltapäivällä sama reissu takaisin. Paitsi että siinä välissä poiketaan keskustaan ja tepastellaan siellä laskematomia askeleita jalat maitohapoille. Se vaan on kaupunkimatkailussa sellaista. Koulusa ollaan noin kymmenestä kolmeen, ja sielläkin rampataan kolmanteen kerrokseen aina taukojen päätteeksi. Keskiviikko oli Venäjän päivä eli vapaata (Eremitaasissa neljä tuntia, sitten jokiristeilyllä), eilen koulu loppui jo yhdeltä. Koulun jälkeen mentiin Iisakinkirkkoon ja mm. kiivettiin torniin 43 metriä kaiken muun lisäksi. Iltaisin ja aamuisin olen yrittänyt venytellä, jotta pysyisin suht vetreänä.
Nyt on lauantai ja suunta Vasilinsaaren kärkeen eli Strelkaan, Sää on pilvinen mutta luvattu on aurinkoakin, ja yli 20 astetta on lämmintä. Ehkä juuri sopiva päivä käppäillä kaupungissa, jos vaan ei sada.

maanantai 3. kesäkuuta 2013

Helteiden höllentämä

Viime päivitys oli toukokuun alkupuolella, hölkkämaisema ankea ja kevät alussa. Oli hyvä, että oli paljon lunta ja että sen sulattamiseksi sateli, koska nyt on ollut pitkään (pari viikkoa jo?) hellettä. Välissä oli muutama epähellepäivä, mutta silloinkin oli lähellä kahtakymmentä varjossa eli auringossa ihan tarpeeksi kuuma. Eli kesä tuli meille äkkiä jo toukokuussa - ja heti kunnon kesä, sillä Lapissa on rikottu toukokuun lämpöennätyksiä. Nytkin yhtenä päivänä Lapissa oli Euroopan kuuminta.
Harmillista, etten saa uida tuon sädetyksen takia. Varsinaista hikiliikuntaa ei tahdo jaksaa harrastaa, mutta olen joka päivä pyöräillyt ainakin sen puolisen tuntia. Lisäksi olen käynyt jokusen kerran OYS:in jumpassa, joka kestää puoli tuntia ja venyttää ylävartaloa aika tehokkaasti. Taidan laittaa tuohon loppuun vielä listan ihan päivä päivältä, koska se kannustaa sitten liikkumaan joka päivä sen vähimmäismäärän.
Ensi sunnuntaina mennään Pietariin, ja se tietää kahden viikon kaupunkikävelyrupeamaa. Niitä en ala etukäteen laskemaan, koska tiedän, että askelia tulee joka päivä paljon.

Tässä listaus:
8.5. hölkkä + kävely 45 min
9.5. kävely 45 min
10.5. pyöräily 30 min
11.5. kävely 30 min
12.5. kävely 45 min
13.5. pyöräily 15 + 40 min
14.5. pyöräily 15 + 30 + 30 min
15.5. pyöräily 15 + 30 min, kävely 1 t
16.5. pyöräily 20 + 20 min, pihatöitä
17.5. sauvakävely 40 min, pyöräily 30 min, hölkkä 30 min
18.5. LAISKA PÄIVÄ
19.5. sauvakävely 1 t
20.5. pyöräilyä
21.5. pyöräily 30 min
22.5. pyöräily 20 + 30 min
23.5. pyöräily 45 min + 30 min + jumppa 30 min
24.5. pyöräilyä + siivous koko alakerta
25.5. pyöräilyä
26.5. pyöräilyä
27.5. pyöräily 20 + 30 min, matonpesua
28.5. jumppa 30 min, pyöräily 20 + 30 min, matonpesua
29.5. jumppa 30 min, pyöräily 20 + 30 min, matonpesua
30.5. pyöräily 20 + 30 min, hölkkä 35 min (lähdin sillä mielellä, että osin kävelen, mutta sääskiparvi perässä pakotti hölkkäämään hikkisenä koko reissun), matonpesua
31.5. pyöräilyä, matonpesua
1.6. kolmet yo-juhlat, ei liikuntaa
2.6. pyöräily 10 + 50 min

Noita pyöräilyminuutteja olen vähän laskenut yhteen, jos olen esim. käynyt torilla ostoksilla. 20 minuutin pyöräilystä osa on kävelyä: ajan OYS:iin ja kävelen niitä käytäviä, ja siinä menee yhteen suuntaan yhteensä 10 minuuttia. Tunnin päästä taas menen, ja toisden kerran illemmalla Intiöön harrastamaan lipunmyyntikoulutusta ja takaisin = 15 + 15 minuuttia. Jo kymmenen aikaan oli 24 astetta varjossa, joten pyöräily on ainoa inhomillinen liikunta ja iltasella vasta. Eilen kävin pitemmällä pyöräilyllä, lähdin ennen puoli kymmentä. Nyt on myös ensimmäinen sääskikausi,joten tuonne metsäpolulle olisi senkin takia haastava lähteä: on pidettävä vauhtia, etteivät saa kiinni.