sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Askelia ja askelia ja askelia


Tämä kaunis ja lämmin sunnuntaipäivä kului Pietarhovissa, joka on noin 30 kilometriä Pietarista länteen Suomenlahden etelärannikolla. Sinne toki mentiin metrolla ja marstrutkalla (pikkubussi), mutta tehtiinpä siinä vaihdon kohdalla turha kävely korttelin ympäri, kun ei huomattu bussipysäkkejä, vaan lähdettiin vaan muiden ihmisten perään. Takaisin palattiin Eremitaasin huudeille kantosiipialuksella, sieltä käveltiin etsimään ruokapaikkaa Gostinyi Dvorin lähelle. Pelmenisuunnitelma kariutui, koska ko. ravintolassa oli yksityistilaisuus. Syötiin lähikahvilassa kaalikeittoa, borssia, pelmeneitä ja kanaa ja vihanneksia.
Yläkuvassa on Pietarhovin Suuri palatsi. Ei menty mihinkään sisälle, vaan rapattiin ihanassa puistossa neljä tuntia. Välillä toki istahdettiin.



Marlin palatsin takana oli koristealtaita ja niiden välissä säteittäin näitä käytäviä.

Kierros on tehty, eli tässä olen suurten suihkulähteitten toisella puolella. Tämä paikka oli kyllä kaunis ja käymisen arvoinen. Suihkulähteitä on kymmeniä, on italialaista ja ranskalaista ja vaikka mitä tyyliä, on pyramidin muotoista ja katselijat kastelevaa. Pietari Suuri rakennutti tämän kokonaisuuden sen kunniaksi, kun voitti Ruotsin Pultavan taistelussa 1717 tai jotain. Sitten se käväisi Versailles'ssa ja halusi tehdä kesämökistään vielä hienomman. Vesi suihkulähteisiin tulee 24 kilometrin päästä kukkuloilta ja virtaa Suomenlahteen.

Eilen me rampattiin Vasilinsaaren kärjessä eli Strelkassa, jossa on mm. yliopisto ja tiedeakatemia ja merisotamuseo ja vanhaa Pietaria. Käytiin luonnontieteellisessä museossa katsomassa maailman suurin mammuttikokoelma sekä Mensikovin palatsissa. Mensikov oli Petteri Kookkaan kamu, joka huolehti Pietarin rakennustöistä ja sai ystiltään lahjaksi Vasilinsaaren. Mensse oli alkujaan tallipoika ja yleni sitten Pietarin ensimmäiseksi kuvernööriksi. Mutta se oli ahne ja krumeluurihakuinen, ja lopulta se sitten kavalsi kaupungin kassasta rahaa - tai se oli ainakin kai tekosyy Siperiaan karkoitukselle. Pänsä se sai pitää, kun oli sattumoisin läheinen suhde Petterin vaimoon...

Illalla yritettiin syömään bluesbaariin, muttei mahduttu enää sisään, mutta tulipa käytyä iltakävelyllä.



1 kommentti:

  1. Ihanan kesäisiä ja vihreitävehreitä kuvia! Ja sun puserosikin sointuu NIIN hienosti Pietarhovin Suureen palatsiin, AIJAI!!!

    Täällä sataa, mutta ne NIIN nautitaan siitä helteiden jälkeen!

    VastaaPoista