sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Latuflaneerausta

Opin tänään uuden sanan. Mondon New York -oppaassa on tullut pari kertaa vastaan flaneerata-verbi, ja vaikka asiayhteydestä sen ymmärtääkin, niin rupesi vaivaamaan, mitä se täsmälleen tarkoittaa ja mistä se tulee. Googletus kertoi pienen sivistyssanakirjan avulla, että se tarkoittaa kuljeskelemista tai maleksimista. Jossain keskustelupalstalla mainittiin sen olevan vanhaa stadin slangia ja tulevan alkuaan ranskan kielestä. Tuula-Liina Varis jossain tekstissään (KU:n verkkolehti, Flanöörin seurassa, Matti Suurpäästä) kerto: "flanööri on kaupunkikulttuurin tuote, sivistynyt, älyllisesti utelias kuljeskelija, valpas havainnoitsija, jota kiinnostaa kaikki: talot, ihmiset, kaupat, kadun tapahtumat, historia, taiteet".  Tästähän me heti tunnistimme Jussin kanssa itsemme. Tuonnempana samassa tekstissä pohdittiin, että flaneeraukseen liittyy myös muistelua, niin että se on aidoimmillaan mahdollista vain itselle tutussa ympäristössä, johon siis liittyy jo niitä muistoja.

Huomasin, että olen harrastanut latuflaneerausta, sillä kyllähän tuo Iinatin latu on myös kaupunkikulttuuria. Siellä on älyllisesti havainnoitu ympäristöä, jos ei kadun niin ladun tapahtumia, kanssahiihtäjien asuja ja hiihtotyylejä, muisteltu samalla entisiä hiihtoreissuja sekä siellä että muualla. Historiakin havisee, kun muistelee, millainen Hiirosen alue oli ennen kuin se rakennettiin, ja mitä Ellinmaalla on ollut ennen ladun tekoa - näitä ajatuksia pyörii mielessä maisemia katsellessa. Tänään havainnoitiin paitsi koko talvelta tuttuja frisbeegolffaajia, myös yhtä normigolflyöntejä harjoittelevaa kaljupäätä hangella. Hyvä idea friikille, kun käyttää oransseja palloja. Valkoiset voisi olla vaikea löytää.

Aleksi lähti tänään mukaan, eka hiihdolle sitten yläasteen, ja pertsavälineet pojalle lainattuaan Jussi harrasti samalla pitkästä aikaa luisteluhiihtoa. Kun jutut ja hihtorytmi olivat erilaiset kuin tavallisesti, niin tuli ihan Lapin laturetkifiilis. Keli oli taas aivan fantastinen, aurinko porotti ja lämpötila oli juuri pakkasen puolella. Normikierros hiihdettiin: merkkaan tänään sen alun ja lopun kävelyosuuden takia 15 km, eli yhteensä 487 km.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti